Amon Tobin – ISAM Live @ Aéronef 14/05 – Review

18 Mei

Foto: Liquid Brother

Amon Adonai Santos de Araújo Tobin aka Amon Tobin is één van de meest vooruitstrevende en invloedrijke sound designers dat Ninja Tune ooit onder zijn vleugels heeft genomen. Zijn werken zijn stuk voor stuk een bijdrage geweest tot de evolutie van geluid. Deze ‘bad ass’ is razend populair, maar voor de man zelf is dit een onoverkomelijk neveneffect van zijn genialiteit. Met zijn laatste album ‘ISAM‘ gaat hij ook in 2012 op tournee en maakt hij een korte tussenstop in Frans Vlaanderen. Vanavond heeft Aéronef in Lille de eer om dit audiovisueel buitenbeentje op de affiche te laten prijken. Liefhebbers van intelligente elektronische muziek krijgen vanavond ongetwijfeld te horen hoe de toekomst klinkt.

Vele elektronische artiesten pakken tegenwoordig uit met adembenemende audiovisuele shows maar wat deze man ons heeft laten ervaren, krijgt zonder meer het label van ‘nooit eerder gezien‘ opgeplakt. Amon Tobin presenteert door middel van deze live performance zijn visie op de toekomst met een hyperperfectionistisch audiovisueel meesterwerk waarbij complexe animaties geprojecteerd worden op 7,5 meter hoge, 3D-Tetrisachtige blokkentorens die voortdurend van gedaante verwisselen.

Amon Tobin staat er om bekend een samplegoochelaar te zijn en met ‘ISAM’ gaat hij zelf nog een stapje verder.  Door middel van ‘field recordings’ (opnames van natuurlijk geluid) construeert hij een sound die alle stijlen overstijgt.  Met opener ‘Journeyman’ neemt  ‘commander Amon’ ons mee in zijn space craft op een intergalactische trip dat ons toch aangenaam  laat  schommelen tussen de meest uiteenlopende emoties.  Zowel de sound als de visuals zijn de ene keer zacht en mooi om dan over te slaan in rusteloos, complex en soms zelf huiveringwekkend.  De show bevat dubstepachtige invloeden, downtempo nummers en bass &  breaks met uiterst abstracte patronen.  Deze ‘mindblowing’ totaalervaring van beeld en geluid laat het album meer tot zijn recht komen dan wanneer je het enkel beluistert. Een normaal menselijk brein beschikt over te weinig absorptievermogen om de gehele show te kunnen plaatsen.  Daarom dat velen het met ons eens zullen zijn dat één keer deze performance meemaken onvoldoende is om alles te kunnen vatten.  Hopelijk krijgen we dit Braziliaans paradepaardje van de Ninja Tune-stal ook nog in een Belgische zaal te zien. Eén ding is zeker! Wij gaan niet naar ‘Rock Schueremans’  om ‘ISAM live’ bij klaarlichte dag te bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: